Aanrader
Auteur: 
Alessandro
Illustrator: 
Rébecca
2017

Zijde

De tekenstijl van Rébecca Dautremer en de schrijfstijl van Alessandro Baricco passen als gegoten bij elkaar en stuwen elkaar naar ongekende hoogten.
Zij hanteren de pen of het penseel subtiel en beknopt, kernachtig en gelaagd. Zij verstaan allebei de kracht van ‘minder is meer’ en creëren zo samen een waar kunstwerk dat de verbeelding van de lezer/kijker meer dan prikkelt. Knap om te merken hoe zij de lezer dwingen in een ritme waar traagheid en diepgang zegevieren.
Het verhaal zelf verscheen voor het eerst in 1996 en werd in 1998 uitgeroepen tot Booksellers International Book of the Year. Het verscheen ondertussen in meer dan veertig landen.
Het speelt zich af in 1861 en verhaalt over Hervé Joncour, handelaar in zijderupsen. Crisissen en epidemieën die de zijderupsen aantasten, voeren hem naar Japan. Toen nog geïsoleerd en ontoegankelijk en ‘aan het einde van de wereld’. Maar daar draait Joncour zijn hand niet voor om. Hij ontmoet er de mysterieuze vrouw met de ogen ‘die geen Oosterse vorm hebben’ en raakt helemaal in de ban van haar. Het briefje bij hun eerste afscheid - ‘Kom terug of ik ga dood’ - is de aanzet voor een hechte en intrigerende relatie tussen hen.
In een licht poëtische stijl en met uitgebalanceerde zinnen vertelt Baricco dit zinderende verhaal in 65 korte hoofdstukken dat voortgestuwd wordt door verlangen en onbereikbaarheid.
Dautremer trekt alle registers open. Haar prenten illustreren, vullen aan, staan op zich en vertellen zo ook eigen (neven)verhalen. Zowel de paginavullende, zachtgekeurde schilderijen (die je bewondering afdwingen) als de fijne tekeningen in grijze tinten, her en der verspreid, tonen een meer dan rijke verbeelding en een vakkundige hand. Je aandacht wordt telkens vastgehouden door ontelbare details (die je keer op keer ontdekt) en de gehele prenten nemen je mee naar sferen en situaties die je verbeelding kietelen.
Thai-Marc Le Tanh weet dit alles perfect vorm te geven tot een lijvig, te koesteren luxe-editie met als extra een verrassende omslag.
Dit is méér dan een aanrader, dit is een must in elke boekenkast voor wie van literatuur én schoonheid houdt.

Eric Vanthillo
maart 2018    

ISBN: 
9789059088269
Genre: 
Leeftijd: 
Prijs: 
€ 29,99
Aantal p.: 
207
Originele titel: 
Seta/Soie
Vertaald uit: 
Vertaler: 
Manon