Kascha

Het gezin Natzweiler, afkomstig uit Zuid-Duitsland, heeft een boerderij gekocht in een klein dorpje in Noord-Duitsland. Kascha, de elfjarige dochter, heeft heimwee naar haar vorige woonplaats waar ze tenminste vrienden had. Hier kijkt iedereen wantrouwig naar de leden van deze Sinti-familie. De mensen blijven op afstand en willen hen liever kwijt. Net voor oudjaar 1978 raast er een zware sneeuwstorm over de streek. Het is ijzig koud, de elektriciteit valt uit, de waterleiding bevriest, de wegen zijn onberijdbaar, dieren sterven in hun stallen. De familie Natzweiler heeft een grote schuur waarin het warm is, ze kunnen koken op hun kachel. De mensen uit de buurt hebben hulp nodig. Maar willen ze die ook aanvaarden van deze Sinti?
De auteur van dit verhaal heeft al een aantal knappe boeken op haar palmares over weinig gekende feiten die zich afspelen tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Dit verhaal speelt vele jaren later, maar heeft wel zijn wortels in gebeurtenissen uit die periode. En de wantrouwende houding tegenover deze groep mensen van de Sinti (een subgroep van de Roma) leeft nog sterk.

Het verhaal wordt beschreven vanuit het standpunt van de scherpzinnige Kascha, in de ik-vorm. De lezer beleeft de gebeurtenissen door de ogen van dit elfjarig meisje. Ook komt de lezer alles te weten wat zij denkt en voelt en vooral de ingebakken cultuur van de Sinti wordt duidelijk. Doorheen het verhaal gebruikt de auteur ook een aantal woorden uit de taal van de Sinti. Door de context zijn zij wel duidelijk en ze worden achteraan het boek nogmaals uitgelegd.
In het begin van het verhaal wordt vooral de wantrouwende houding tegenover de familie in beeld gebracht. De problemen die Kascha en haar broertje ondervinden op de schoolbus en op school. De terughoudendheid van de mensen uit het dorp en de heimwee van Kascha naar haar oude leven. Daardoor duurt het een tijd voor het verhaal echt op gang komt. Dat vraagt toch wel enige leesbereidheid van de lezer om door te zetten. Maar zijn/haar doorzetting wordt beloond door de gebeurtenissen tijdens die catastrofale winter.
Het verhaal geeft een mooi beeld van de levenswijze van deze mensen, hun samenhorigheid en hun specifieke cultuur die redelijk botst met de gangbare Duitse mentaliteit. Die wordt mooi meegegeven door het nichtje van Kascha die een Sinti moeder heeft en een Duitse vader. In het verhaal is ook het drama verweven dat de oorzaak is van hun verhuizing naar Noord-Duitsland.
De strenge winter van einde 1978, begin 1979 heeft een grote invloed op de gebeurtenissen en is een essentieel onderdeel van het verhaal.
Alweer een knap staaltje vertelkunst van Anne Voorhoeve over een weinig gekend feit en een miskend volk. De wat lange uiteenzetting van de setting neemt de lezer er graag bij.

Pol Van Damme - februari 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Anne Voorhoeve

Uitgeverij
Callenbach


Jaartal
2015

ISBN
9789026621468

Aantal pagina's
233

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Kascha Nord-Nordost

Vertaler(s)
Hilke Makkink