Auteur: 
Ingrid
Illustrator: 
John
2014

Ferguut

Ferguut is een gewone boerenzoon die na de doortocht van koning Artur en zijn ridders besluit om ook ridder te worden. Hij weet echter niet hoe hij zich ridderlijk moet gedragen en na een vernederend contact met ridders rondom koning Artur trekt Ferguut erop uit om zijn ridderlijkheid te bewijzen. Na elke heldendaad stuurt hij de overwonnenen naar de koning als bewijs van zijn trouw en ridderlijkheid. Ondertussen is er een schone jonkvrouw verliefd op Ferguut, maar dat merkt hij niet op. Als hij het dan eindelijk toch begrijpt, vertrekt hij op een echte queeste, op zoek naar zijn geliefde.

Het verhaal van Ferguut als wat onbeholpen ridder van koning Artur wordt hier in een eenvoudige taal vertaald naar jonge lezers toe. De meeste zinnen zijn vrij kort en gemakkelijk begrijpbaar. Ook het grotere formaat boek, de wat grotere letter en de ruime bladspiegel dragen bij tot het gemakkelijk lezen van de tekst. De illustraties dragen het kenmerk van – ook wat vereenvoudigde – middeleeuwse tekeningen zodat de lezer helemaal in die sfeer wordt ondergedompeld.
De heldendaden van Ferguut komen telkens op hetzelfde neer. Hij lijkt onoverwinnelijk en zijn tegenstanders delven allemaal snel het onderspit. Daarna krijgen ze een opdracht van Ferguut die ze, als schuldbewuste verliezer, ook netjes uitvoeren. En net als in die middeleeuwse ridderverhalen gaat Ferguut op een queeste om zijn geliefde terug te vinden.
In een juiste sfeer gebracht verhaal om jonge lezers kennis te laten maken met een verhaal uit de Arthurlegendes.

Pol Van Damme
februari 2015

ISBN: 
9789051163346
Genre: 
Leeftijd: 
AVI: 
9+
Prijs: 
€ 19,95
Aantal p.: 
79