Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 De ekster

 Reeks:

 

 Auteur:

 Karel Verleyen

 Aantal blz.

 136

 Illustrator:

 Jan de Maesschalk

 ISBN:

 90-209-4803-2

 Uitgever:

 Lannoo

Uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Thema’s:

 emigratie, 19de eeuw, boottocht

 Prijs: €

 12,95

 

 

Als de arme boeren hun pachtgeld niet meer kunnen betalen en er gouden bergen worden beloofd in Amerika, schraapt het gezin Honinckx al haar geld bij elkaar om kaartjes voor de overtocht te kopen en vertrekt de familie naar Antwerpen. Daar krijgen ze te horen dat hun kaartjes vals zijn maar Henri, de zoon van Adriaan Honinckx, wil niet bij de pakken blijven zitten. Het lukt hem om stiekem op het schip naar Amerika te komen, samen met zijn sprekende ekster. De overtocht verloopt niet echt rustig maar hij wordt opgemerkt door een professor die hem les geeft. Die geeft hem ook de kans om een baantje te krijgen als ze in Amerika aangekomen zijn. Jaren later zal Henri als jurist terugkeren naar zijn geboorteland.

Een historisch verhaal over een weinig bekende periode: midden 19de eeuw; de arme boeren in Vlaanderen die zich krom werken voor hun pachtheer die alsmaar meer geld eist en de daaropvolgende landverhuizing naar Amerika in de hoop daar een beter leven te vinden. De auteur schetst het weinig benijdenswaardige bestaan van de boeren tegenover de protserige landeigenaars en de Kerk die de mensen klein tracht te houden. De auteur maakt wel duidelijk dat oneerlijkheid, bedriegerij en uitbuiting toen schering en inslag waren. Hij schetst een heel chaotische sfeer in de havenstad Antwerpen; waar het meer ieder voor zich is dan dat er hulpvaardigheid is. Toch is het iets wat maar weinig in een verhaal verwerkt werd.
De doortastendheid waarmee Henri zijn zin doorzet om naar Amerika te gaan, komt niet helemaal over; Henri lijkt meer een stille, schuchtere jongen die zelfs bang is van zijn vader. Dat hij dan zonder diens toestemming toch vertrekt komt eigenaardig over.
De ekster is in die mate belangrijk dat zij opvalt en de éne keer Henri in de problemen brengt, maar hem langs de andere kant tot hulp is. Dat zijn toekomstige werkgever hem opmerkt omdat zijn zoontje koste wat kost die ekster in huis wil hebben, komt wel erg toevallig over. Er wordt ook licht overgegaan dat Henri als verstekeling aan boord wordt gesmokkeld. Zijn avonturen daar lijken dan weer meer thuis te horen in een zeeroververhaal.
Er zit toch voldoende vaart en spanning in het verhaal om door te lezen; de taal is eenvoudig en vlot te lezen. De schaarse potloodillustraties zijn vrij grijs en vaag en geven geen meerwaarde aan het verhaal. Achteraan staat nog een kort informatief stukje dat het verhaal in het historisch kader situeert en wel verhelderd is.
Toch net iets meer dan gewoon maar een avonturenverhaal.


Pol Van Damme

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie aangepast op:15 maart, 2005