Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Wie is Libby Skibner?

 Reeks:

 

 Auteur:

 Daan Remmerts de Vries

 Aantal blz.

 144

 Illustrator:

 (omslag) Brigitte Slangen

 ISBN:

 9789045105635

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 school, gezin, vrienden, identiteit

 Prijs: €

 13,95

 

 

Liesbeth is meestal alleen op school. Als Suzan een gesprekje met Liesbeth aanknoopt op school is ze erg verbaasd, maar ook opgetogen! Eindelijk iemand die haar opmerkt. Liesbeth begint met Suzan op te trekken en ze ontdekt een heel andere wereld dan die bij haar thuis. Ze hunkert naar aandacht, maar die vindt ze niet thuis. Daarom bedenkt ze een manier om bij anderen de aandacht te krijgen die ze verlangt. Maar het loopt lichtjes uit de hand.

In dit verhaal vertelt Liesbeth zelf, in de ik-vorm, hoe zij de wereld ervaart. En ze is er niet gelukkig mee, integendeel. Ze wordt op zowat iedereen in haar omgeving boos en reageert heel erg geprikkeld op alles om haar heen. Het is duidelijk dat ze zichzelf helemaal niet in de hand heeft. Op haar manier probeert ze zich een plaats te veroveren in de wereld; eerst door haar vriendin te volgen in haar doen en laten en als dat niet helpt door zichzelf in de kijker te zetten. Maar dan nog krijgt ze geen bevestiging thuis.
Het verhaal zal herkenbaar overkomen bij tieners die eveneens met zichzelf en ‘de rest van de wereld’ overhoop liggen. Bij Liesbeth – of beter Libby – worden de gebeurtenissen nog eens uitvergroot waardoor alles nog meer in de verf wordt gezet. Ook de verschillende personages zullen de tieners herkennen: ouders die hen ‘nooit begrijpen’, die ‘geen aandacht voor hen hebben’; bij de ‘anderen’ is het leven beter; de hunkering om ‘erbij te horen’ enzovoort.
Herkenbaar puberverhaal in een eigentijdse en makkelijk leesbare stijl.

 

Pol Van Damme
november 2007


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 december, 2007

Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2007