Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Bij uil thuis

 Reeks:

 

 Auteur:

 Arnold Lobel

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Arnold Lobel

 ISBN:

 90-216-1174-0

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2003, 10e druk

 Vertaler uit…:

 Engels: Ed Leeflang

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 uil, korte verhalen, humor

 Prijs: €

 8,95

 

 

Dit boek bevat vijf vertederende, humoristische verhaaltjes met een oude, gezellige uil in de hoofdrol. In het eerste verhaaltje “Gast” zit uil gezellig bij de open haard van een bord erwtensoep te genieten. Buiten is het koud en sneeuwt het. Maar dan hoort uil op zijn deur bonzen. Hij doet open maar ziet niemand. Dan hoort hij weer lawaai bij de voordeur maar ziet niemand staan. Uil besluit dat het de arme oude winter is en gastvrij nodigt hij de winter uit om binnen te komen. Hij zet de deur wagenwijd open… In het verhaaltje “Rare bobbels” gaat uil het gevecht aan met twee bobbels onder de deken in zijn bed… In “Tranenthee” denkt uil aan heel verdrietige dingen met een ketel op zijn schoot waarin hij al zijn tranen laat vallen. Wanneer de ketel vol is zet uil hem op het vuur en even later geniet hij van een zoutig kopje tranenthee.
In “Boven en beneden” zoekt uil uit hoe hij tegelijk beneden als boven kan zijn en rent zo steeds sneller en sneller de trap op en af. Wanneer hij moe is houdt hij halverwege de trap halt, precies in het midden tussen boven en beneden… In “Uil en de maan” ontdekt uil een trouwe vriend in de maan, die hem helemaal van aan de zee tot bij zijn huisje volgt….

Dit boekje verscheen voor het eerst in 1975 (1980 voor de Nederlandstalige uitgave) en is momenteel al aan een tiende druk toe. Het zijn eenvoudige verhaaltjes die sommige kinderen op het einde van het eerste leerjaar al zelf kunnen lezen (AVI 6) maar ze lenen zich ook perfect om voor te lezen. De wijze uil komt wat dommig over maar dat maakt hem juist zo vertederend. Kinderen doorprikken meteen wat uil zelf niet weet (de maan die hem volgt, de rare bobbels onder zijn deken) en daarin schuilt ook de kracht van de humor in dit boek. De expressieve tekeningen in warme oranje tinten vormen een schitterende aanvulling op de tekst. Een aanrader!

Inge Umans


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com

Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005