Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken.

 Titel:

 Het woordenboek van Vos en Haas

 Reeks:

 

 Auteur:

 Sylvia Vanden Heede

 Aantal blz.

 190

 Illustrator:

 Thé Tjong-Khing

 ISBN:

 90-209-4423-1

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2002

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 woordenboek

 Prijs: €

 18,95

 

 

“Er ligt een boek op tafel. Het is een dik boek. Vos leest de titel. Dan lacht hij hard. ‘Haas, Haas! Hoor eens! Hier staat woordenboek. Dat is dom!’ ‘Waarom is dat dom?’ vraag Haas. Nu lacht Vos nog harder. ‘Alle boeken zijn woordenboeken. Want er staan altijd woorden in.’ ‘Je bent eigenwijs, Vos,’ zegt Haas. ‘Eigenwijs? Wat is dat?’ vraagt Vos verbaasd. ‘Lees dat maar in het woordenboek,’ zegt Haas.”

Het woordenboek van Vos en Haas begint met een gebruiksaanwijzing: lees eerst dit. Daarin wordt uitgelegd wat een woordenboek eigenlijk is: het is geen leesboek, ook geen doeboek maar een opzoekboek. De woorden staan alfabetisch gerangschikt. Af en toe staan er vetgedrukte woorden in. Dat is dan een woord dat je kan gaan opzoeken en waar je een zeer heldere verklaring van vindt. In de verklaringen staan soms fragmenten uit de andere Vos en Haasboeken. Die stukjes tekst staan in het blauw en verwijzen met een cijfer naar het andere boek.
Vos en Haas zijn voortdurend aanwezig in het boek. Ze geven ludieke commentaren op de woorden die verklaard worden, of ze spelen woordspelletjes. Deze gesprekjes staan op een geel gekleurde bladzijde op verschillende plaatsen in het boek. Zij zorgen voor een rode draad, maken dit woordenboek tot een zeer bijzonder woordenboek. De ene keer leest Vos iets in het woordenboek, de andere keer is het Haas. Op die bladzijden staan Vos en Haas getekend in een gezellige huiskamer waar ze bij een schemerlampje lezen.
Dit unieke woordenboek laat kinderen op een speelse manier kennismaken met en helpt hen gebruikmaken van een woordenboek. De verwijzingen naar de andere Vos en Haasboeken maken de lezer nieuwsgierig naar deze boeken.
De woordverklaringen zijn duidelijk, er wordt ook aandacht geschonken aan de meerdere woordbetekenissen van sommige woorden. Het woordenboek werd uitbundig geïllustreerd door Thé Tjong-Khing, de vaste Vos en Haastekenaar.


Inge Umans

Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gemaakt of aangepast op:07 maart, 2005