· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Amira

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marc de Bel

 Aantal blz.

 181

 Illustrator:

 Jan Bosschaert

 ISBN:

 9789062341449

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 jeugdherinneringen, verhaal in verhaal

 Prijs: €

 15,95

 

 

Op een klasbijeenkomst ontmoet Wanne Ringo. Ringo is een vakantievriend van toen Wanne nog jong was. De ontmoeting doet Wanne wegdromen naar die lang vervlogen tijd, waarin hij als jonge kerel zelf het verhaal  van Fliere Fluiter aan het schrijven was en hij die zomer Amira leerde kennen. Via het immobiliënkantoor van Ringo komt Wanne terug bij Villa Cordalia en flitst hij terug naar die gedenkwaardige zomer van 1966.

Er zijn in dit boek drie verhalen door elkaar verweven. De hedendaagse Wanne die naar een klasreünie gaat en er Ringo ontmoet is het kader waarin de andere verhalen zijn opgehangen. De jeugdherinneringen van Wanne – wat de jonge Wanne beleefde in die bewuste zomer van 1966 – vormen een groot deel van het tweede luik. En daarin zit dan nog het verhaal van de Fliere Fluiter dat de jonge Wanne aan het schrijven is in een schriftje. Dat verhaal staat ook op lichtgrijs ‘ruitjespapier’ in een geschreven letter. Dat verhaal evolueert mee met wat de jonge Wanne beleeft die zomer.
Het geheel komt nogal nostalgisch over. De auteur lijkt heimwee te hebben naar de zorgeloze tijd van een halve eeuw geleden waarin het spannend was om aardbeien te gaan stelen op het domein van Villa Cordalia. Wanne beleeft er zijn eerste liefdesavontuur dat ook nog eens dramatisch afloopt. Er zitten een aantal liedjesfragmenten in het verhaal – als herinnering aan toen – die de hedendaagse jeugd waarschijnlijk niet herkent. Achteraan geeft de auteur erg kort wat informatie en een opsomming van de titels waaruit de fragmenten zijn genomen.
De illustraties van Jan Bosschaert staan enkel in het verhaal van Fliere Fluiter.
Het verhaal leest heel vlot en de drie verhaallijnen vloeien moeiteloos in elkaar over. Het geheel komt ietwat dromerig en weemoedig over. Mogelijk zullen volwassenen die tiener waren in de jaren ’60 het verhaal beter herkennen dan jongeren van nu.


Pol Van Damme
oktober 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 november, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014