· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Reached

 Reeks:

 Matched-trilogie

 Auteur:

 Ally Condle

 Aantal blz.

 392

 Illustrator:

 (omslag) Samantha Aide

 ISBN:

 9789047705604

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Engels: Lydia Meeder

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Reached

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, vrijheid, relaties

 Prijs: €

 17,95

 

 

Cassia, Ky en Xander proberen elk op hun manier mee te helpen aan de voorbereidingen van de Opstand om de Unie – die alles regelt voor iedereen – ten val te brengen. Zal de Loods eindelijk de touwtjes in handen nemen en de Opstand leiden? Hoe kunnen de jongeren bijdragen tot een goede afloop van de Opstand en zullen ze dan eindelijk het volk zijn vrijheid kunnen geven?

Dit is het derde en laatste deel van de Matched-trilogie. Na ‘Matched’ en ‘Crossed’ brengt dit verhaal de ontknoping. Maar die is niet zo eenvoudig. Er zijn nog heel wat onzekerheden en onduidelijkheden die moeten opgeklaard worden. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van de drie jongeren. Elk van hen bevindt zich op een andere plek binnen het netwerk van de Opstand. Zij zien telkens slechts een deeltje van het geheel en weten niet altijd van de anderen waar ze zich bevinden en wat ze daar doen. Hun onderlinge relaties en hun houding tegenover de Unie zorgen voor spanning en discussie. Het vertrouwen in de Loods is ook niet vanzelfsprekend en doet hen soms twijfelen. Daarnaast moeten ze hun eigen leven op het spel zetten om te bewijzen dat ze het bij het rechte eind hebben. Het zijn ook ingrediënten uit de buitenprovincies die voor de juiste preparaten zorgen om het virus te bestrijden dat binnen de Unie woedt. Zo stelt de auteur dat die zogenaamde perfecte Unie niet zo perfect is en dat het net de bewoners buiten de Unie zijn die de noodzakelijke kennis hebben om de maatschappij te helpen.
Het ingewikkelde kluwen wordt langzaam ontrafeld. Al moet het gezegd worden dat de rol van de Unie niet helemaal duidelijk wordt.
Dit verhaal kan niet afzonderlijk worden gelezen omdat de setting en de verschillende personages en hun achtergrond of motivatie in de vorige delen werden beschreven.
Afsluitend verhaal van de trilogie die zich wel in de toekomst afspeelt maar een aantal elementen heeft die linken aan de hedendaagse wereld. Het kan de lezer ook aanzetten tot nadenken over onze huidige maatschappij.


Pol Van Damme
oktober 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 november, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014