· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Lang zal ze leven

 Reeks:

 

 Auteur:

 Koos Meinderts

 Aantal blz.

 141

 Illustrator:

 (omslag) Lenaleen grafisch ontwerp

 ISBN:

 9789026136153

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 ouderdom, levenszin, verantwoordelijkheid

 Prijs: €

 13,99

 

 

Op weg naar school ziet Eva een oude vrouw op het spoor staan terwijl de slagbomen naar beneden zijn. In een impuls trekt Eva de vrouw weg voor de aankomende trein. Eva is even een held. Zelf is ze echter geďntrigeerd door de oude vrouw. Ze zoekt haar op in het bejaardentehuis. Er ontstaat een broze verstandhouding tussen beide. De oude mevrouw roept echter ook vragen op bij Eva. Wat zit er achter al de dingen die ze vertelt? Wat wil ze met de gedichten Eva duidelijk maken?

Een boeiend verhaal over de relatie die ontstaat tussen de oude mevrouw en de zestienjarige Eva. Het is een confrontatie tussen twee verschillende generaties waarin de oude mevrouw Eva hints geeft over haar leven, onder andere met enkele gedichten. Het verhaal wordt fragmentarisch verteld door de auteur vanuit verschillende standpunten zonder dat hij aangeeft wie er ‘aan het woord is’, al is dat telkens erg snel duidelijk. Zo krijgt de lezer een volledig plaatje van het geheel.
De verschillende personages worden realistisch beschreven en de dialogen komen vlot en spontaan over. Eva is een gewoon meisje met vriendinnen, een vakantiejob, een vriend. Terwijl de oude mevrouw nogal in haar eigen wereldje leeft en in zichzelf moppert, afzijdig blijft in het rusthuis en zo haar eigen agenda heeft. Met een aantal flashbacks ontdekt de lezer ook wat de oude mevrouw vroeger in haar leven deed.
Geen spannend verhaal maar wel intrigerend en de lezer blijft geboeid tot het einde.
Een beklijvend verhaal waarin het leven wordt bekeken vanuit twee standpunten: oud zijn zonder veel vooruitzichten en de jeugdigheid van een tiener.


Pol Van Damme
oktober 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 november, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014