· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het mysterie van de smokkelaar

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hedwig Van de Velde

 Aantal blz.

 164

 Illustrator:

 (omslag) Shutterstock

 ISBN:

 9789059085619

 Uitgever:

 Davidsfonds

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 smokkel, spanning, mysterie, Sint-Anneke

 Prijs: €

 15,95

 

 

Begin van de 20ste eeuw aan de linker Schelde-oever. De buurt van Sint-Anneke is een levendig oord waar gegoede Antwerpenaars graag een dagje doorbrengen. De veertienjarige Sel verdient wat bij als bagagedrager. Hij heeft wel concurrentie van zijn vriend Mon. Op een dag ontmoet Sel Katrien, de dienstmeid van een rijke advocaat. Maar dan wordt hij verdacht van een aanslag op Mon. En zijn afwezige vader duikt ook plots weer op. Sel en Katrien komen een bende smokkelaars op het spoor. Maar ze hebben wel bewijzen nodig. En de smokkelaars zijn harde jongens!

De auteur neemt de lezer mee naar een wat onbekende omgeving. Het hedendaagse wat ingeslapen Sint-Anneke lijkt niet op de plaats waarin het verhaal zich afspeelt. Het blijkt een plaats te zijn die bruist van de activiteit, met concurrerende cafés waar ook roddel en achterklap soms de bovenhand nemen. Waar de onderwijzer nog heel wat invloed heeft en respect afdwingt. Een tijd ook waar er een groot contrast is tussen rijk en arm en waar die beide werelden elkaar wel tegenkomen maar weinig of geen contact hebben met elkaar. Het was ook een tijd waarin smokkelen een winstgevende zaak was.
In het verhaal worden arm en rijk tegenover elkaar geplaatst maar door Sel en Katrien wordt er een brug geslagen tussen die twee werelden. Beide jongeren weten elkaar te vinden en komen voor elkaar op. Ze worden realistisch beschreven en de dialogen komen levensecht over.
Daarnaast krijgt de lezer dus ook een beeld van de toenmalige tijdsgeest in zo’n kleine gemeenschap die afhankelijk is van de rijke stad aan de overkant maar tevens tracht zijn eigenheid te bewaren.
De verschillende verhaallijnen zetten de lezer – en ook Sel en Katrien – regelmatig op het verkeerde been tot op het einde alle puzzelstukjes in elkaar passen en het mysterie wordt opgelost.
Een boeiend verhaal over een kleine gemeenschap van een eeuw geleden.


Pol Van Damme
oktober 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 november, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014