· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De piloot en de kleine Prins

 Reeks:

 

 Auteur:

 Peter Sis

 Aantal blz.

 46

 Illustrator:

 Andrew Arnold (vormgeving)

 ISBN:

 9789044822533

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Engels

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 The Pilot and the Little Prince

 AVI:

 

 Thema’s:

 de Saint-Exupery, schrijver, piloot, vliegen

 Prijs: €

 15,99

 

 

Peter Sis, internationaal gewaardeerd illustrator en auteur en in 2012 bekroond met de prestigieuze Hans Christian Andersenprijs voor beste illustrator, tekende en schreef deze originele biografie over Antoine de Saint-Exupery. Hij slaagt erin om realiteit en verbeelding met elkaar te vermengen en doorheen zijn levensschets heeft hij veel aandacht voor de momenten die de Saint-Exupery geďnspireerd hebben om later 'De kleine Prins' te schrijven.
Het verhaal begint als een sprookje: “Lang geleden, bij het begin van de vorige eeuw, werd in Frankrijk een kleine jongen geboren die avonturier zou worden.”
Daarna volgen de vele periodes en stappen die Antoine zette om tot het vliegen te komen en tot het schrijven van boeken.
Tegelijkertijd krijg je een kijk op de wereldgeschiedenis met zijn wereldoorlogen en ook op de geschiedenis van de (burger)luchtvaart. Het lijkt veel hooi op de vork, maar Sis slaagt erin om dit alles helder en overzichtelijk te combineren tot een boeiend verhaal. Zowel in tekst als tekeningen, die elkaar perfect aanvullen.
De tekst is eenvoudig. Korte zinnen of uitroepen, onder of in de prenten zelf, verlevendigen het geheel.
De prenten zijn pareltjes van vervlogen magie! In ouderwetse, vuile tinten (gelig bruin, sepia, olieblauw, ...) schetst Sis sfeervolle taferelen waarop veel te ontdekken valt en die steeds verrassen. Hij tekent zowel realistische personages en voorwerpen, als imaginaire droombeelden die mooi de fascinatie van Antoine weergeven.
Een knap werk dat best gelezen en bekeken wordt na het lezen van 'De kleine Prins'. Om zo te ontdekken hoe een bevlogen man erin slaagde om dit meesterwerk te schrijven.


Eric Vanthillo
november 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 november, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014