· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Eruit!

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marion van de Coolwijk

 Aantal blz.

 158

 Illustrator:

 (omslag) Getty Images en Miriam van de Ven

 ISBN:

 9789026136238

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vrienden, verliefdheid, gevoelens

 Prijs: €

 13,99

 

 

Mees, Job, Kirsten en Suze vormen een gezellige bende op school. Plezier maken met elkaar, verliefd worden, niet willen onderdoen voor de anderen. Maar Mees voelt dat hij anders is. Hij krijgt het warm als hij naar zijn vriend Job kijkt. Hij kan erg goed met meisjes opschieten maar wordt er niet op verliefd. Hij gaat – stiekem – op zoek naar informatie. Dan wordt het mooiste meisje van de school verliefd op hem. Wat nu?

Voor jongeren die aan zichzelf twijfelen of ze nu homo zijn of niet, kan dit boek een steun vormen en hen helpen om eerlijk te zijn tegenover zichzelf en tegenover anderen. Mees heeft wel het geluk dat hij een heel goeie vriendin heeft die hem begrijpt, hem steunt en blijft steunen – ook al snauwt hij haar al eens af – en hem helpt de stap te zetten om zijn geaardheid te aanvaarden. Niet iedere jongere die worstelt met zijn gevoelens zal het geluk hebben zo’n begrijpend iemand in zijn/haar omgeving te hebben.
De gebeurtenissen worden heel herkenbaar beschreven en de dialogen zijn erg vlot en realistisch. Ook de druk van mensen buitenaf – ouders, vrienden – die erg benieuwd zijn of en wanneer je een lief hebt, wordt goed verwoord. De auteur heeft zich erg goed ingeleefd in de verwarrende gevoelens die Mees ondervindt en zijn worsteling daarmee. Het einde blijft open in die zin dat Mees nu wel weet dat hij homo is, maar hoe zijn omgeving er zal op reageren, dat zal de toekomst uitwijzen. En, geeft de auteur nog mee, het zal hem nog heel wat moed kosten.
Achteraan zijn een aantal organisaties en websites opgenomen waar jongeren meer informatie kunnen bekomen.
Boeiend verhaal dat niet alleen twijfelende jongens over hun gevoelens kan helpen, maar ook anderen kan aanzetten om na te denken over hun gedrag tegenover homo-jongeren in hun omgeving.


Pol Van Damme
oktober 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 november, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014