· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Bij Uil thuis en andere verhalen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Arnold Lobel

 Aantal blz.

 248

 Illustrator:

 Arnold Lobel

 ISBN:

 9789021673233

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 Engels: Ed Leeflang, A.G. van Melle en W.J.
 van Melle-Meijer

 Leeftijd:

 + 4 (voorlezen)
 + 7 (zelf lezen)

 Originele titel:

 Owl at home / Grasshopper on the road /
 Mouse Soup / Mouse Tales

 AVI:

 6

 Thema’s:

 verhalen, dieren, filosofie, leven,

 Prijs: €

 24,99

 

 

De Amerikaanse Arnold Lobel (1933 – 1987) schreef en illustreerde tal van (meermaals bekroonde) bekende werken die keer na keer worden heruitgegeven, telkens in andere samenstellingen.
Zo ook deze bundel, waarin je de vijf oorspronkelijke verhalen terugvindt van 'Bij Uil thuis', aangevuld met de verhalen van 'Sprinkhaan op stap', 'Muizenverhalen' en 'Muizensoep'.
Het zijn allemaal tijdloze verhalen (oorspronkelijk verschenen in de jaren '70) die blijven boeien. Pareltjes om voor te lezen, keer na keer. Want je krijgt er echt nooit genoeg van.
Je bent eerst te gast bij Uil thuis, waar ook de winter als gast binnenkomt. Wat Uil niet zo prettig vindt. De bobbels in zijn bed jagen hem schrik aan, tranenthee vindt hij wel wat zout maar toch lekker, hij wil tegelijkertijd boven en beneden zijn en waar hij ook gaat, de maan gaat altijd met hem mee. Wat een vriend!...
In 'Sprinkhaan op stap' wil de sprinkhaan op reis en vindt hij een weg. Hij volgt die weg en maakt zo allerlei avonturen mee. Zoals de club van de vrienden van de morgen, de worm in de appel, de huisvlieg die alsmaar veegt en poetst, de mug die hem over de rivier moet zetten, de vlinders die altijd hetzelfde doen en de libellen die voor niets tijd hebben.
In 'Muizenverhalen' vertelt papa Muis zeven verhalen. Voor elk muiskind één. Waarna ze allemaal in een diepe en vredige slaap vallen.
Tot slot, in 'Muizensoep', wil een wezel muizensoep maken. De kleine muis is hem echter te slim af. Hij verzint vier verhalen die in de soep moeten. Maar eer die verhalen in de soep zitten, is de muis al lang verdwenen.
Lobel weeft verhalen bij elkaar die allemaal een warme gezelligheid uitstralen. Spanning en humor gaan hand in hand.
Zijn taal is eenvoudig maar gevarieerd, zijn zinnen zijn kort en makkelijk (voor)leesbaar. Zowel kinderen als volwassenen herkennen zich moeiteloos in zijn personages.

Een dikke bundel heerlijk (voor)lees'voer' voor groot en klein!


Eric Vanthillo
november 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 november, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014