· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Oorlogsgeheimen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jacques Vriens

 Aantal blz.

 168

 Illustrator:

 (omslag) Dutch Film Works

 ISBN:

 9789000340248

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 WO II, platteland, vriendschap, verraad

 Prijs: €

 12,50

 

 

In een Zuid-Limburgs dorpje beleeft de 11-jarige Tuur de Tweede Wereldoorlog op zijn eigen manier. Er zijn wel ongemakken maar zeker niet zo erg als in een grote stad. Eigenlijk vinden ze het allemaal heel spannend. Hij is alleen boos omdat hij vermoedt dat zijn vader en grotere broer dingen voor hem geheim houden. Als hij met zijn buurmeisje Maartje stilaan achter de waarheid komt over wat de Duitsers doen en ze zelf huiszoeking krijgen, verandert zijn houding. Voor het eerst voelt hij dat er gevaar dreigt. En als Maartje dan nog haar eigen geheim aan Tuur vertelt, is zijn rust volkomen weg. De oorlog komt heel dichtbij.

Naast de vele verhalen die zich in steden afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog, krijgt de lezer nu een beeld over het leven op het platteland en hoe de bewoners daar evengoed met angst leven, ondanks dat ze relatief weinig ongemakken hebben. Ze hebben genoeg te eten en hebben meer ‘vrijheid’ om zich te bewegen. Maar evengoed zijn er soldaten, verklikkers en overlopers die het leven in een klein dorp toch danig kunnen verstoren en waar je in zulke kleine gemeenschap niet omheen kunt. Ook al ben je het niet eens met je buurmans leefwijze, je moet wel bij hem gaan schuilen in zijn schuilkelder bij een luchtalarm! Zo wordt het beeld over het leven in zo’n dorpje toch enigszins bijgeschaafd.
De auteur beschrijft de gebeurtenissen en personages realistisch, met herkenbare gevoelens, en heeft het verhaal voldoende vaart om te blijven boeien. En al loopt het gebeuren voor Tuur uiteindelijk goed af, het verhaal heeft zeker geen ‘happy-end’.
Weer eens een andere kijk op het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deze filmversie bevat ook een aantal foto’s uit de film en een nawoord van de schrijver.Pol Van Damme
oktober 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 november, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014