· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De vloek van de smaragd

 Reeks:

 Mila en Zilver

 Auteur:

 Jette Carolijn van den Berg

 Aantal blz.

 237

 Illustrator:

 (omslag) Mark Janssen

 ISBN:

 9789048815630

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, woestijn, ballonvaart

 Prijs: €

 17,50

 

 

Als Mila en Zilver ongewild in een ballon meevaren, belanden ze in de woestijn. Want door een storm is de ballon uit koers geraakt en neergestort. Op hun zoektocht naar water komen Mila en Zilver bij de dochter van de Sultan terecht. Die is wanhopig, want haar familie is onder invloed geraakt van een vloek die ziektes en ongeluk brengt. Mila en Zilver willen helpen, maar dat is niet zonder gevaar.

Dit is het derde verhaal over Mila en Zilver waarbij ze van het ene avontuur in het andere belanden. Het verhaal speelt in de tijd van kindermeisjes, paarden en koetsen, rijke graven en de begindagen van de luchtballon.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Mila.
De spanning in het verhaal vloeit voort uit de vele belevenissen die de kinderen beleven want ze buitelen van het ene in het andere avontuur. Al heeft het wel enige tijd nodig om op gang te komen.
Wat de kinderen bij het begin van het verhaal uitspoken, lijkt weinig met het hoofddoel van het verhaal te maken te hebben. Het avontuur waar de titel naar verwijst, komt ook pas in de tweede helft van het boek aan bod. Daarbij mag de aandachtige lezer niet te veel nadenken. Ergens klopt er iets niet in het verhaal.
Het blijft ook onduidelijk hoe oud Mila en Zilver zijn. Enerzijds spelen ze verstoppertje in hun huis, maar anderzijds trekken ze in hun eentje ’s nachts door de woestijn.
Maar het avontuurlijke – en heldhaftige – van de twee kinderen overheerst en dit vlotlezende verhaal is goed voor een hele tijd ontspannen leesplezier.

Pol Van Damme
september 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 november, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014