· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Gebroken

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jennefer Mellink

 Aantal blz.

 215

 Illustrator:

 (omslag) Studio Clavis

 ISBN:

 9789044819540

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2014

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 16

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 misbruik, ontvoering, mysterie, vriendschap

 Prijs: €

 17,95

 

 

Om haar zestiende verjaardag te vieren geeft Anna een groot feest bij haar thuis. Maar dat verandert in een nachtmerrie als ze op haar kamer, in het donker, wordt verkracht. Anna is in shock, maar zegt niets tegen haar vrienden. De volgende dag gaat ze alleen op onderzoek uit. Er zijn een aantal mogelijke verdachten. Als ze een mogelijke dader op het spoor komt, gebeurt het onmogelijke.

Deze keiharde thriller zal geen lezer onberoerd laten. Het vreselijke wat Anna overkomt, is te erg voor woorden. Een misleidende proloog geeft al direct de toon aan. Het is de vraag of de auteur bewust heeft willen choqueren door een psychopaat met een verziekte geest op te voeren. Dagboekfragmenten van die psychopaat geven de lezer een inkijk in zijn hoofd, maar nemen de walging niet weg. Het ontstellende slot doet daar dan nog een schepje bovenop.
Een aantal tegenstrijdige elementen doen de kritische lezer wel de wenkbrauwen fronsen. De brave, volgzame Anna met strenge ouders, geeft bij hun afwezigheid een bandeloos feest bij haar thuis. De manier waarop ze aan de sterke drank voor het feest komen, komt ook op zijn minst vreemd over. Daarenboven gebruikt ze haar splinternieuwe bromfiets terwijl dat nog niet mag. Zo zijn er nog een aantal elementen die niet duidelijk zijn of elkaar tegenspreken.
Niet elk verhaal of thriller moet goed aflopen, maar het slot van dit verhaal is gewoon verwerpelijk.
‘Heftig’, zegt de auteur zelf over dit verhaal. Dat is het zeker, maar het verhaal heeft geen diepgang. De personages zijn erg oppervlakkig, de ‘verantwoording’ voor zijn daden door de psychopaat niet overtuigend en wat overblijft is een verhaal dat op – foute – sensatie belust is.
Ondanks alle lovende quotes van recensenten die op de site van de auteur staan vermeld, blijft het een weinig verheffend verhaal, integendeel.


Pol Van Damme
september 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 november, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014