· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Lodewijk de koningspingu´n

 Aantal cdĺs:

 1

 Auteur:

 Dimitri Leue

 Luisterduur:

 1:13:17

 Voorlezer:

 Dimitri Leue

 Muziek:

 Benjamin Boutreur

 Illustrator:

 Sabien Clement

 ISBN:

 9789401412162

 Uitgever:

 Lannoo

 Uitgavejaar:

 2013

 Originele titel:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Themaĺs:

 pingu´n, anders zijn, dromen, vliegen, fantasie

 Prijs: Ç

 19,99

 

 

Dit boeiende luisterverhaal is zowat de neerslag in prentenboekvorm van de gelijknamige theaterproductie van HetPaleis, geschreven, gespeeld, ingesproken, ingezongen, ... door creatieve duivel-doet-al Dimitri Leue.
Het hoofdpersonage, Lodewijk de koningspingu´n, is een grote twijfelaar. Het liefst zou hij willen vliegen. Dit is echter niet naar de zin van de oude, grijze koningspingu´n Filemon. Hij en zijn aanhangers willen hier niet van weten. Terwijl Madeleine en haar groep aanhangers het geen slecht idee vinden.
Grote discussie en onenigheid in het rijk der koningspingu´ns.
Tot koning Frederik Drie en zijn raadsheer Geejajd (want die had een spjaakgebjek) zich ermee bemoeien.
Uiteindelijk wordt Lodewijk verbannen. De enige mogelijkheid om terug te keren is binnen drie dagen terug te vliegen. Zal hem dat lukken?...

Leue schreef een hoogst fantasierijk verhaal met een hoge gevoeligheidsgraad en een niet mis te verstane oproep tot respect voor al wie anders is.
Zijn gelaagde verhaal heeft soms iets Shakespeariaans en knipoogt ook naar het Nieuwe Testament en Van Veens Alfred Jodokus Kwak.
De spanning wordt goed opgebouwd naar een verrassend slot toe. Zoals we gewend zijn van Leue is het verhaal ook doorspekt met humor en dolle absurditeiten. Zoals het spjaakgebjek van Geejajd en de vele taalspelletjes (high-so'saai'ity, de advi'zeur', ...).
De fijne illustraties van Clement sluiten hier perfect bij aan. Haar luchtige composities met veel wit tonen de koude en de onmetelijke weidsheid van Antarctica. In die landschappen waggelen en wiegelen vele pingu´ns op en door elkaar. Mooi hoe zij haast elke pingu´n een eigen expressief karakter meegeeft. Humor en gevoeligheid gaan hier ook hand in hand.
De jazzy muziek, gecomponeerd door Benjamin Boutreur, ondersteunt het verhaal met een eigenzinnige soundscore. Deze is speels en verrassend. De vele liedjes liggen goed in het gehoor en passen bij de karakters van de verschillende personages.
Verhaal, muziek, opname en illustraties vormen samen een boeiend geheel voor zowel kinderen als volwassenen.


Eric Vanthillo
april 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:25 april, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014