· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De wereld in mijn handen (+ dvd) 
 - Beeldige hand- en vingerversjes -

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kristien Dieltiens

 Aantal blz.

 104

 Illustrator:

 Milja Praagman

 ISBN:

 9789058388940

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 2

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 hand- en vingerversjes, liedjes, spel

 Prijs: €

 19,95

 

 

Kristien Dieltiens verzamelde in dit boek een ware schat aan vingerversjes, handspelletjes, verhalende versjes, knuffel- en kriebelspelletjes en beeldende liedjes voor kleine en grote kinderen. Deels verzonnen en zelf geschreven en deels bijeengesprokkeld en verzameld uit overleveringen van generatie op generatie.

Zij werden netjes en overzichtelijk gerangschikt in hoofdstukken volgens de uitvoering ervan: hand- en vingerversjes die je uitvoert voor één of meerdere kinderen, hand- en vingerversjes met een kindje op de schoot, hand- en vingerversjes met kleine attributen, beeldende liedjes, kriebel- en knuffelspelletjes met baby of peuter en tenslotte nog aanvullende verhalende versjes om zelf bewegingen bij te verzinnen. Meer dan 100 in totaal. Goed dus voor uren taal- en speelplezier voor groot en klein. Want zeg nu zelf: dit soort versjes met uitbeeldende bewegingen, die vragen steeds naar nog en nog of meer en meer. Kinderen krijgen er niet genoeg van en volwassenen genieten tegelijkertijd van het intense moment dat zij samen beleven.

Na een motiverende intro over de zin en de pedagogische waarde van deze versjes, liedjes en rijmpjes, waarin de auteur een inkijk geeft in de waarde ervan en hoe deze verzameling tot stand kwam, is er eerst een gedetailleerde inhoudstafel, waarna alle versjes volgen, helder en goed leesbaar in een groot lettertype. 
Milja Praagman zorgde voor de nodige illustraties om het geheel aantrekkelijk te maken. Met veel humor en fantasie verrijkt zij de versjes met speelse en naïef ogende tekeningen in frisse kleuren.
Het geheel is verzorgd en aantrekkelijk uitgegeven  door Dries Desseyn van Oranje.
Het grote pluspunt van deze uitgave is de bijgeleverde dvd, waarop je alle versjes en liedjes uitgevoerd ziet. Zonder franjes of extra opsmuk, maar eerlijk en oprecht zie je verschillende volwassenen, oud en jong (waaronder de auteur zelf), de versjes uitvoeren met en voor kinderen. Elk versje is (h)eerlijk ontwapenend om te zien en maakt je meteen duidelijk hoe je er zelf mee aan de slag kan. Elk filmpje is een realistisch toonbeeld van hoe je het plezier kan delen van deze activiteitjes met je kind(eren).

Een terechte aanrader voor elke (groot)ouder en andere volwassene die met kinderen te maken heeft, voor uren samen-plezier door tekst en gebaren. Ook ideaal voor kinderen met taalstoornissen en anderstaligen.


Eric Vanthillo
maart 2014


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 maart, 2014
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2014