· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Sien bijt in de dag

 Aantal cdís:

 1

 Auteur:

 Peter Spaepen (concept, tekst en muziek)

 Luisterduur:

 45:10

 Zanger:

 Sien Wynants

 Muziek:

 Peter Spaepen

 Illustrator:

 Emma Thyssen

 ISBN:

 9789401409612

 Fotograaf:

 Yannick Vermeire

 Uitgavejaar:

 2013

 Uitgever:

 Lannoo

 Leeftijd:

 + 4

 Themaís:

 dagen, week, ochtend, avond, leven

 Prijs: Ä

 19,99

 

 

Sien bijt zich doorheen de 7 dagen van de week in veertien liedjes: telkens eentje voor de ochtend en eentje voor de avond.
Als zij heel vroeg wakker is op maandagochtend beslist zij dat het een dag wordt die lekker smaakt. 's Avonds leest mama haar letters voor, letters uit een verhaal. Maar Sien slaapt snel in, doe dodo... Op dinsdag smiert zij met het lekkere ontbijt en 's avonds vreest zij de monsters en dankt zij haar lichtje. Op woensdag weet zij niet te kiezen wat zij later wil worden. Er zijn ook zoveel mogelijkheden. En 's avonds doet zij haar licht uit, maar niet zonder haar liefste teddybeer. Op donderdag raakt zij niet meteen wakker en 's avonds is zij nog steeds heel erg moe en gaat zij veel vroeger slapen dan normaal. Op vrijdag doet zij een stevige ochtendgymnastiek en 's avonds kijkt zij al uit naar morgen want dan is zij vrij. Op zaterdag speelt zij de ganse dag en 's avonds is zij te moe om nog te zingen en luistert zij naar een berceuse op piano.
En tot slot, op zondag gaat zij eens lekker lui zijn. 's Avonds slaapt zij als een roos.

De originele liedjes klinken vrolijk in de oren. Zij lijken eenvoudig maar vragen toch om meerdere keren beluisterd te worden. Zo ontdek je keer na keer de rijkdom ervan. En na enkele keren ga je vrolijk meezingen. Sien spreekt en zingt hoog en laag en snel en traag, steeds goed verstaanbaar en met een helder stemgeluid. De muziek is erg afwisselend, de composities en arrangementen verrassen keer op keer.
Het ganse boek blinkt uit in speelsheid. De her en der verspreide grote en kleine prenten in dolle kleuren verbeelden de inhoud van de liederen, maar gaan verder dan het alleen maar verbeelden door er vrij op te associŽren. Zo krijg je vele details te ontdekken die elk hun eigen (neven)verhaaltje vertellen.
Op elke prent staat Sien speels en beweeglijk centraal afgebeeld in een expressieve foto.
De songteksten ertussendoor zijn ook luchtig en speels afgedrukt in verschillende kleuren en groottes en met pijltjes en omcirkelingen erdoorheen.

Kortom, dit luisterboek, dat een productie is van De Waancel, is een rijk kijk-, lees- en vooral luisterboek met toegankelijke en gevarieerde liedjes die nooit gaan vervelen. Een origineel opzet binnen dit genre. Vandaar een aanrader!

 

Eric Vanthillo
juli 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 juli, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013