· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Die dag in augustus

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rindert Kromhout

 Aantal blz.

 85

 Illustrator:

 Annemarie van Haeringen

 ISBN:

 9789025861889

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2013

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 +10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 liefde, familie, vriendschap, Italië

 Prijs: €

 12,95

 

 

Iedere dag, die zomer, ging Enrico ’s ochtends op weg naar nonno Luigi’s schaapskudde in het dal. Iedere dag, behalve die dag in augustus... Hij neemt altijd zijn schetsboek en stiften mee, en ook Luna, de hond. Onderweg naar nonno Luigi maakt hij verschillende haltes, zo ook bij Teresa zijn vriendin.

In subtiele beschrijvingen en mooie dialogen komen we als lezer langzaam te weten wat er die dag in augustus is gebeurd en hoe het dorp waar Enrico woont zich herstelt na een verwoestende aardbeving.
De auteur bouwt de spanning langzaam op en heeft oog voor veel details zodat je als lezer een duidelijk beeld krijgt van de verschillende personages en hun omgeving. De fijne, kleine tekeningen van Annemarie van Haeringen zijn erg expressief en zorgen voor de juiste sfeer van het verhaal: de emoties op de gezichten van de mensen, de steegjes en andere landschappen... Net zoals Enrico die altijd met zijn schetsboek de verschillende taferelen wil tekenen. De auteur bundelt in deze novelle heel veel op weinig pagina’s, met mooi uitgekozen woorden en zinnen waardoor je meteen in de juiste sfeer belandt: je leert via Enrico de andere dorpsgenoten kennen en ontdekt na de aardbeving samen met hem wie de ramp heeft overleefd en welke huizen er vernield werden. Ook het leven van Enrico, die voor die dag in augustus liever niet op zijn kleiner broertje paste, is danig door elkaar geschud. Hij krijgt nu andere taken en verantwoordelijkheden en zoekt zo zijn weg, samen met Teresa.
Het samenspel tussen auteur en illustrator maakt van dit kleinood een gevoelig boekje zonder de thema’s zwaarmoedig te laten doorwegen waardoor je alles perfect meevoelt en verbeeld ziet.
Een aanrader!

 

Hilde Umans
Juni 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 juli, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013