· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het meisje met de zwavelstokjes

 Aantal cd’s:

 1

 Auteur:

 Margot De Ley

 Luisterduur:

 29:59

 Voorlezer:

 Roel Lauwens

 Muziek:

 Jan Coeck

 Uitgever:

 Euprint ed.

 ISBN:

 9789074253222

 Vertaler:

 

 Uitgavejaar:

 2012

 Originele titel:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Thema’s:

 sprookje, armoede, muziek, zingen, kerst

 Prijs: €

 23,95

 

 

Met respect voor het origineel herschreef Margot De Ley het sprookje van het meisje met de zwavelstokjes. Haar vertelling is beeldrijk en boordevol details. Zij schept met haar woorden sferen die het best tot hun recht komen als ze voorgelezen worden. Zoals je horen kan op de cd bij dit boek.
Roel Lauwers vertelt daarop met de nodige expressie het ganse verhaal. Hij vertelt met een stevige vaart en af en toe speelt hij met andere stemmetjes, wat de vertelling verlevendigt.
Het verhaal wordt aangevuld met liedjes, gecomponeerd door Jan Coeck voor het kinderkoor
Scaletta. Zij zingen met heldere stem de verhalende liedjes die mede het verhaal vertellen. De begeleiding is eenvoudig gehouden zodat de stemmen en de teksten op het voorplan komen.
In het boek kan je de volledige tekst lezen of volgen terwijl je luistert.
Alle liedjes staan er ook in afgedrukt met de noten en de akkoorden erbij. Zodat je thuis zelf kan meezingen. En niets belet je om dit verhaal zelf uit te voeren met een groep kinderen. Integendeel. Bij de uitgeverij kan je zelfs nog tips opvragen voor de aanpak en de regie van dit muziekstuk.
Stefaan Vermeulen illustreerde het verhaal met originele prenten. Hij weet perfect sferen te vatten in eenvoudige schilderijtjes met zachte kleuren. Zijn figuren hebben iets naïefs en de grote gezichten hebben een expressie die meteen duidelijk is.
Bij het boek hoort ook een
website waarop je meer info vindt over en geluidsfragmenten van de makers.

Kortom, een omvangrijk totaalproject waar veel kinderen plezier aan zullen beleven. Zowel om het zelf te lezen als om het te beluisteren op de cd. En wie weet om het zelf uit te voeren voor een publiek.

 

Eric Vanthillo
mei 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 juli, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013