· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Prinses Turandot

 Aantal cd’s:

 1

 Auteur:

 Judith Vindevogel

 Luisterduur:

 35:21

 Illustrator:

 Ingrid Godon

 Muziek:

 Rudi Genbrugge

 Voorlezer:

 divers

 ISBN:

 9789401406178

 Uitgever:

 Lannoo

 Uitgavejaar:

 2013

 Co-productie:

 Walpurgis en HetPaleis

 Leeftijd:

 + 6

 Thema’s:

 sprookje, liefde, prinses, trouwen

 Prijs: €

 19,99

 

 

De mooie prinses Turandot, naar de gelijknamige opera van Puccini, wil niet trouwen, want zij vindt alle prinsen stom. Daarom verzint zij een list, een griezelig spel: wie met haar wil trouwen moet eerst enkele raadsels oplossen. Lukt het hem niet, dan hakt zij als straf en zonder pardon pardaf zijn kop eraf.
Zo heeft zij al een hele uitgebreide verzameling prinselijke hoofden van over heel de wereld. Tot prins Amor haar zijn liefde komt betuigen ...

Dit rijkelijk geïllustreerde prentenboek versus luisterspel is zowat de neerslag van de voorstelling die Walpurgis maakte i.s.m. HetPaleis.
Hun uitgangspunt was de opera 'Turandot', maar zij bewerkten het geheel grondig tot een heldere voorstelling/vertelling voor kleine kinderen, doorspekt met vele (gezongen en gespeelde)  muziekfragmenten.
Een vertelster (Julienne De Bruyn), 2 operazangers (Anna Maistriau en Lorenzo Carola) en de multimuzikant Rudi Genbrugge nemen hun publiek op sleeptouw doorheen de wrede sprookjeswereld van prinses Turandot. De gedragen en warme stem van de vertelster dwingt respect af. De zangers worstelen zich met verve doorheen vele muziekstijlen zoals opera, musical, operette en belcanto. Door deze bonte mix van stijlen mis je soms een eenheid, maar tegelijkertijd zorgt deze variatie voor een verrassende diversiteit.
Het verhaal in het boek is wat fragmentarisch. Het volledige verhaal hoor je op de cd. Godon geeft het boek een grote meerwaarde door haar ingetogen prenten. Met zachte kleuren en ruwe potloodlijnen tekent zij figuren die je vaak net niet aankijken. En als zij het wel doen, kijken zij dwars door je heen met een vernietigende kracht. Haar verschillende prenten van de vele afgehakte hoofden zijn pareltjes! De manier waarop zij doorheen haar prenten de kleur rood van het bloed laat doorsijpelen is subtiel maar dreigend.
Je kan er niet omheen, dit is een muzikaal sprookje om uren naar te luisteren en te kijken. Een gelaagde vertelling met veel muziek om beetje bij beetje te ontdekken.

 

Eric Vanthillo
maart 2013


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 maart, 2013
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2013