· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Didi de Dodo of Ei zonder Land

 Aantal cd’s:

 1

 Auteur:

 Dimitri Leue

 Luisterduur:

 01:04:36

 Voorlezer:

 Dimitri Leue, Jonas Van Geel, Warre
 Borgmans, Pieter Embrechts en Janne Desmet

 Muziek:

 Bart Voet, Antoon Offeciers
 en Benjamin Boutreur

 Uitgever:

 Lannoo

 ISBN:

 9789401405188

 Vertaler:

 

 Uitgavejaar:

 2012

 Originele titel:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Thema’s:

 dodo, uitsterven, biodiversiteit, fantasie

 Prijs: €

 19,99

 

 

Dit hilarische luisterboek is gebaseerd op de gelijknamige jeugdtheatervoorstelling van HetPaleis te Antwerpen, die in première ging in september 2011.
De makers ervan slagen er in om de sfeer en de inhoud van de voorstelling te vertalen naar een boeiend luisterspel en een mooi boek.

De acteurs spelen, zingen en vertellen met expressieve stemmen een intens en spannend verhaal over de met uitsterven bedreigde dodo's.
Zij vertellen hoe zij vredig samenleefden zonder vijanden op het eiland Mauritius. Maar daar kwam verandering in toen Nederland het eiland kolonialiseerde in de 16e eeuw. De komst van de kolonisten betekende het einde van de Dodo's. Zij werden op gruwelijke wijze afgeslacht.
Het verhaal begint als Wolfert, de scheepskok, onderweg is naar Praag naar keizer Rudolf van Habsburg met Morris, de laatst overlevende Dodo, aan boord van zijn schip. Want hij wil en hoopt dat de keizer de Dodo zal redden van de ondergang.
Maar Morris zelf twijfelt of het allemaal wel iets zal uithalen.
De acteurs wisselen vlot van stemmen en van toon. Zij doorspekken het verhaal voortdurend met momenten van discussie en gekrakeel of grappige associaties en taalspelletjes, wat zorgt voor veel humor en hilariteit. Op een bepaald moment wordt zelfs een stofzuigende poetsdame met sappig West-Vlaams accent in het verhaal ingeschakeld als verteller, terwijl Wolfert zich omkleedt in Didi de Dodo met een 'slagroomspuutsnavel' ...
Het gruwelijke verhaal eindigt met een hoopvol slot en een boodschap om te koesteren: “Alles kan, als ge maar blijft dromen”.
De meerstemmige liedjes slepen je mee in het verhaal. Zij blijven hangen in je hoofd en de arrangementen zijn bijzonder gelaagd en divers. De levensechte achtergrondgeluiden versterken de gehele sfeer.
Het boek zelf is mooi vormgegeven. Je vindt er de liedjesteksten in terug en enkele korte fragmenten uit het verhaal als hoogtepunten. Maar het is vooral een rijkelijk geïllustreerd kijkboek dat het luisterspel verrijkt met intense beelden. Verstappen associeert op het verhaal, interpreteert en vult aan. Haar zachtgekleurde houtsneden overstijgen de realiteit en prikkelen je verbeelding. Zij combineert details en accenten uit het verhaal tot fascinerende prenten.

Een verhaal op CD en in boekvorm dat je boeit en meesleept, ook al heb je de voorstelling nooit gezien.

 

Eric Vanthillo
november 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012