· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Niels

 Aantal cdís:

 1

 Auteur:

 Peter Spaepen (muziek en tekst)

 Luisterduur:

 1:08

 Voorlezer:

 Peter Pype

 Muziek:

 Aquarius Ensemble en het
 Niels Podiumkoor

 Uitgever:

 Lannoo

 ISBN:

 9789401405522

 Vertaler:

 

 Uitgavejaar:

 2012

 Originele titel:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Themaís:

 klassieker, Zweden, fantasie, moed, dieren

 Prijs: Ä

 19,99

 

 

Peter Spaepen, muzikant en componist, herschreef de klassieker 'Nils Holgerssons wonderbaarlijke reis' van Selma LagerlŲf (1ste uitgave in 1906). Hij schreef zowel de tekst, die op cd verteld wordt door Peter Pype, ketnetwrapper en radiomaker, als de vocale muziek, die gezongen wordt door het Aquarius Ensemble en het Niels Podiumkoor.

Het geheel is een kleurrijke, heldere bewerking van de klassieker geworden. De auteur maakte, met respect voor het origineel, duidelijke keuzes in zijn 'snoeiwerk'. Hierdoor krijgt het verhaal heel wat meer vaart.
Vertelling en liedjes wisselen elkaar voortdurend af.
De meerstemmige koorliedjes zijn niet voor de hand liggend voor het doelpubliek, maar zij reiken hen wel nieuwe ervaringen aan die, mits wat begeleiding, een nieuwe wereld zullen openen. Weg van alle commercialiteit. Mits de juiste concentratie krijgen vele liedjes iets hypnotiserend. Zij zuigen je in een specifieke wereld vol klank en geluid. Soms doet het je denken aan Van Ostayen, op muziek dan, en een andere keer refereert het naar musical of soms ook naar opera. Meezingen is hier duidelijk niet de boodschap. Er worden intense sferen gecreŽerd die je luisterend ontdekt en beleeft.
Het verhaal begint met een speelse intro in het pseudo-Zweeds. De verteller is hier wat erg nadrukkelijk expressief. Maar gaandeweg het verhaal vindt hij de juiste, aangename verteltoon met mooie verschillen tussen de stemmen van de verschillende personages. Ook Sara De Bosschere zet een imponerende en juiste stem neer voor het personage van Akka.
De vertelling en de liedjes vertellen samen het verhaal, opgeleukt door geluiden die vaak humor en lichtheid brengen in het geheel.
In het boek vind je de liedteksten terug, telkens met een aanduiding naar de track op de cd. Dit verhoogt het gemak en zorgt ervoor dat je op het juiste spoor blijft. Het verhaal zelf hoor je enkel op de cd. Het boek kan dus niet zonder de cd.
Maar het waardeert het luisterspel wel op door de uitgepuurde en verzorgde vormgeving. Emma Thyssen knipt en plakt zich een wereld bij elkaar die balanceert tussen realiteit en abstractie. Zij maakt geen 'plaatjes bij praatjes', maar prikkelt de verbeelding van de luisteraar, geeft commentaar op de vertelling en creŽert een  grafische wereld die duidelijk haar eigen stempel draagt.
De foto's van Tom Goffa tonen vaak ingezoomde details die op zich spreken. Zij komen goed tot hun recht tussen de grafische pagina's waar heldere kleuren, scherpe silhouetten en speels afgedrukte teksten samen je aandacht opeisen.

Een sterk, origineel geheel dat zijn eigen plekje verdient in het landschap van de luisterboeken.

 

Eric Vanthillo
oktober 2012


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 november, 2012
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2012