· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Een dag met Robby

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kolet Janssen

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Klaas Verplancke

 ISBN:

 9789058387103

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 armoede, speelgoed, sinterklaas, klasgroep

 Prijs: €

 14,50

 

 

In  België leven nog steeds vele kinderen in armoede: 1 op 5. De organisatie Welzijnszorg, die al meer dan 40 jaar strijd levert tegen armoede en uitsluiting in ons land, organiseert een campagne om dit aan te klagen en mensen te sensibiliseren.
Dit prentenboek, waarin we kennismaken met Robby, is een onderdeel van deze campagne. Bij het boek hoort ook een handpop en je kan allerlei materialen (informatiebrieven, handleidingen, prenten, ...) downloaden op de website van
Welzijnszorg of op de speciaal aangemaakte site van Robby .

Robby's broertje is ziek. Nu moet hij zich alleen klaarmaken om naar school te gaan. Daar vertellen de kinderen wat zij van Sinterklaas gekregen hebben.
Robby had thuis aan Sinterklaas een kraan gevraagd. Maar hij heeft een paar sokken gekregen. Wanneer de juf in de klas de Sinterklaasgeschenken tevoorschijn haalt, ziet Robby dat zijn kraan erbij is. En als er een conflict dreigt te ontstaan over de sokken, of zij wel of niet speelgoed zijn, beslist Robby: “Dit zijn Pico en Paco en het zijn mijn nieuwe speelsokken”. Van de doos van de kraan maakt hij een poppenkast en hij verrast de kinderen van de klas met een vrolijk poppenkastspel.

Dit boek, dat in opdracht is gemaakt, slaagt er heel goed in om de opdracht te overstijgen. Het moraliserende vingertje en de cliché's worden vermeden. Het is een herkenbaar, realistisch verhaal met een fantasierijke invulling en met verrassende wendingen. De armoede zelf wordt in het boek heel subtiel herkenbaar gemaakt.
Robby, het hoofdpersonage, is blij en inventief, waardoor de toon van het boek licht blijft.
De tekst is helder en laat zich lekker voorlezen. De speelse prenten zijn sterk in hun eenvoud. Zij focussen op de essentie, aangevuld met de nodige fantasie en subtiele humor.
Samen met het andere beschikbare materiaal is dit boek de perfecte aanleiding om armoede bespreekbaar te maken. Tegelijkertijd is het ook een grote troost voor al die er zelf mee te maken hebben.
Een boek dus dat in geen enkele klas mag ontbreken!

 

Eric Vanthillo
oktober 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 oktober, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011