· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het Naveltheater

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hilde Van Cauteren

 Aantal blz.

 176

 Illustrator:

 (omslag)Maarten Deckers

 ISBN:

 9789059083967

 Uitgever:

 Davidsfonds

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 theater, bezetting, Siamese tweeling, kansen

 Prijs: €

 15,95

 

 

Amelie en Gaston doen alles samen, ze moeten wel. Ze leven in het theater van hun vader, oom Norbert en enkele anderen. Ze verlaten het theater nooit. Het is een ideale plaats om rond te dwalen, te dromen, zich te verstoppen.
Dan wordt de stad bezet, allerlei verordeningen worden opgelegd en het theater moet sluiten. Voor Amelie en Gaston breken er spannende tijden aan, want ze ontdekken geheime gangen met massa’s ‘verboden’ boeken. Maar het theater heeft nog andere verassingen in petto. En dan gebeurt er iets dat niemand verwacht, ook Amelie en Gaston niet.

Er wordt een heel vreemde sfeer gecreëerd in dit boek, ietwat onwezenlijk. Maar niet negatief of terneerdrukkend. Eerder fantasievol en dromerig. Het geeft het verhaal een bijzonder kader. De gebeurtenissen zijn ook al even vreemd en hoewel de bezetting tot benarde situaties leidt, blijft het verhaal open en optimistisch.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Amelie en Gaston, telkens in de ik-vorm. Waar de ene stopt gaat de ander verder. En omdat ze alles samen moeten doen, loopt het verhaal chronologisch verder. Al is er een verschil in interpretatie, want Amelie bekijkt de dingen vanuit een standpunt van een meisje en Gaston vanuit dat van een jongen. Zijn die verschillen in het begin eerder subtiel en weinig opvallend, dan worden ze wel duidelijker doorheen het verhaal. Het wordt mooi verwoord hoe beide kinderen opgroeien en evolueren op een verschillende manier.
Gebeurtenissen die te maken hebben met de twee kinderen en die zich vroeger hebben afgespeeld – maar die wel belangrijk zijn voor het verhaal – worden meestal als een soort ‘bedverhaaltje’ door oom Norbert verteld. En hoewel het verhaal zich grotendeels afspeelt binnen het theatergebouw, krijgt de lezer toch wel een beeld van de stad waarin het gebouw staat. Dit gebeurt doorheen de dingen die de andere personages vertellen als ze weer in huis komen. Al deze personages worden levensecht en geloofwaardig getypeerd.
Een origineel en boeiend verhaal dat de lezer doet uitkijken naar ander werk van deze debuterende auteur!

 

Pol Van Damme
augustus 201


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 september, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011