· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mare en de dingen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Tine Mortier

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Kaatje Vermeire

 ISBN:

 9789058386243

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 oma, ouderdom, ziek zijn, dood, vriendschap

 Prijs: €

 16,50

 

 

Mare is een en al vrolijkheid en levensdrift. Zij is impulsief en heeft altijd zin in koek. Haar beste vriendin is haar oma, die net als zij van het leven smult.
Maar dan wordt oma ernstig ziek en moet zij lange tijd revalideren. Eerst is Mare boos omdat oma niet meer is wat ze ooit was, maar dan vindt zij een goede manier om terug met haar te communiceren. Hun relatie fleurt weer op. Mare is de enige die haar echt verstaat. En als later opa sterft, is zij de enige die oma's wens in vervulling kan en wil brengen.

Kaatje Vermeire werd voor dit magistrale prentenboek in Ronse bekroond met de Grote Prijs van de Picturale 2010, een tweejaarlijkse prijs voor illustratoren. En in Bologna werd zij door de internationale uitgeverswereld getipt als dé ontdekking van de Internationale Kinderboekenbeurs.
En terecht!
Want haar prenten zijn van een oogverblindende schoonheid.
In een combinatie van grafische technieken, collages, schilderen en tekenen maakt zij grootse en fascinerende beelden met vele details. Zij raken je in hun intimiteit en tonen een zachte emotionaliteit waarvan je stil wordt. Tegelijkertijd valt er in elke prent heel wat te ontdekken. Je raakt er niet meteen op uitgekeken.
Zij tillen het verhaal over de realiteit heen. Zij sluiten perfect aan bij de tekst, maar vertellen zoveel meer.
Het verhaal zelf is pakkend. Mortier vertelt met de nodige dosis poëzie en veel warmte dit aangrijpende verhaal over de intense band tussen een oma en haar kleinkind.
Zij vermijdt meligheid, maar vertelt met veel humor en vaart.

Kortom, een meer dan geslaagde samenwerking van auteur en illustrator die leidde tot een gelaagd prentenboek dat je meevoert in een intieme wereld en dat je verrast met zoveel schoonheid en warmte.
Vandaar méér dan een aanrader voor jong en oud!

 

Eric Vanthillo
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010