· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De reuzenkrokodil, wat rijmen en
 enkele rotbeesten

 Aantal cd’s:

 1

 Auteur:

 Roald Dahl

 Luisterduur:

 50 minuten

 Voorlezer:

 Jan Meng

 Muziek:

 

 Uitgever:

 Rubinstein

 ISBN:

 9789047609278

 Vertaler:

 Huberte Vriesendorp

 Uitgavejaar:

 2010

 Originele titel:

 The Enormous Crocodile, Dirty Beasts,
 Revolting Rhymes

 Leeftijd:

 + 6

 Thema’s:

 verhalen, rijmen, humor

 Prijs: €

 10,95

 

 

Dit luisterboek bevat 9 verhalen. Er wordt gestart met het spannende verhaal over de reuzenkrokodil. Die wil andere dieren ervan overtuigen dat kleine kinderen superlekker zijn. Maar alle dieren vinden die zin in kinderen afschuwelijk. Wanneer de reuzenkrokodil op jacht gaat, komen de andere dieren een voor een de kinderen waarschuwen.
Na dit verhaal volgen nog enkele verhalen uit ‘Gruwelijke rijmen’ en ‘Rotbeesten’. Zo is er ‘Roodkapje’, die houdt van een bontjas van wolvenvel, of ‘Het buikebeest’, waarin een vreselijke stem uit iemands buik dringend lekker eten vraagt. In ‘Het stekelvarken’ krijg je de goede raad om altijd goed rond te kijken vooraleer je buiten gaat zitten. De stekels van een stekelvarken uit je lichaam trekken is een pijnlijke zaak. Slimme dieren komen soms verrassend uit de hoek. Zo is er ‘Het varken’, dat zo slim is dat hij beseft dat hij alleen maar leeft om zijn spek. Daarom eet hij uit voorzorg de boer op. Het sprookje ‘Goudhaartje en de drie beren’ loopt anders af dan gewoonlijk, want nadat Goudhaartje als een vandaal door het huisje van de drie beren heeft geraasd, wil het kleinste beertje toch nog zijn havermoutpap eten, ook al zit die dan in de buik van Goudhaartje. ‘De krokodil’ is opnieuw een dier om bang van te zijn en in ‘De miereneter’ krijgt verwende Peter een speciaal huisdier, maar daar krijgt hij spijt van. Tot slot is er nog het verhaal van ‘De drie biggetjes’ waarbij de wolf huisjes omblaast en varkentjes opeet. En als het blazen niet lukt, gebruikt hij dynamiet. Gelukkig krijgt het derde biggetje hulp van Roodkapje, die echter niet alleen van wolvenbont maar ook van varkensleer houdt.

De verhalen van Roald Dahl hebben telkens een verrassing te bieden, is het niet op het einde van het verhaal, dan is het door bekende personages iets ongewoons te laten doen, of door de rollen om te keren. Humor staat dan ook centraal. De verhalen worden heel expressief voorgelezen, in een rustig tempo en met een mooie spanningsopbouw. Door de korte verhalen kan je er ook van genieten als je maar even tijd hebt. Een prima manier om deze verhalen te herbeleven.

 

Mik Ghys
juli 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 augustus, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010