· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het geheim van de keel van de nachtegaal

 Aantal cd’s:

 1

 Auteur:

 Peter Verhelst

 Luisterduur:

 56'26''

 Voorlezer:

 Sara De Bosschere

 Muziek:

 Filip Bral

 Uitgever:

 Pantalone

 ISBN:

 9080541757

 Vertaler:

 

 Uitgavejaar:

 2009

 Originele titel:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Thema’s:

 sprookje, China, keizer, nachtegaal, hoorspel

 Prijs: €

 15,00

 

 

Pantalone, het productiehuis voor muziektheater voor kinderen, heeft reeds tal van muziektheaterproducties gecreëerd en dito publicaties gepubliceerd. Soms zijn het boeken met daarbij een cd-opname, soms zijn het alleen de cd-opnames.
Zoals deze muzikale vertelling naar het sprookje van Hans Christian Andersen.

De vertelling volgt het verhaal dat Peter Verhelst neerschreef in zijn 'Het geheim van de keel van de nachtegaal', een magistraal boek dat Carll Cneut wonderlijk illustreerde. Het boek werd (terecht) met tal van prijzen overladen: Boekenwelp 2009, Boekenpluim 2009, gouden Uil Jeugdliteratuur 2009, Woutertje Pieterse Prijs 2009, Zilveren Griffel 2009, Gouden Griffel 2009, White Raven Special Mention 2009 en de Plantin-Moretuspublieksprijs voor beste omslag.

Sara De Bosschere vertelt het verhaal subtiel en expressief. Haar rustige vertelling sleept je mee in dit fijnzinnige verhaal. De poëtische woorden van Verhelst lijken haar op het lijf geschreven.
De ondersteunende muziek erbij is al even subtiel. De klanken van klankschalen, windgongs, marimba, klankplaten, windbelletjes, en veel meer, de zachte natuurgeluiden en de eenvoudige muziekjes scheppen een atmosfeer die je doet wegdromen in Oosterse sferen.
De muziek, die netjes alle Oosterse clichés weet te vermijden,  is nooit overheersend, maar toch altijd opvallend op de achtergrond aanwezig.

Kortom, een aan te raden muzikale vertelling waarnaar je met plezier vele keren luistert. In 1 keer of in stukjes. En telkens ontdek je weer nieuwe muziekjes, andere stemvariaties, enz.
Wel jammer dat de cd niet verpakt zit in een stevig boekje (maar slechts in een papieren envelopje) en dat de mooie prenten van Cneut de cd niet begeleiden, maar laat dat de pret niet bederven.
Voor de meerwaardezoeker raden wij het boek én de cd tesamen aan.

 

Eric Vanthillo
januari 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010