· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Linus

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mieke Versyp

 Aantal blz.

 52

 Illustrator:

 Sabien Clement, Pieter Gaudesaboos

 ISBN:

 9789020972603

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2007

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 eenzaamheid, dode broer, rouw, fantasie

 Prijs: €

 14,95

 

 

Schandalig lang lag dit boek op mijn stapel te recenseren boeken. Ik had het net uit toen het boek vorig jaar (2008) de Gouden Uil jeugdliteratuurprijs in de wacht sleepte. Het lovende juryrapport bemoeilijkte al mijn pogingen iets zinnigs over dit boek neer te pennen. Intussen werd er alweer een nieuwe Gouden Uil uitgereikt en wordt het hoog tijd Linus nog eens in de kijker te plaatsen.

Linus is eenzaam. Hij wil graag bezoek en hangt overal in de stad wegwijzers naar zijn huis. Hij schrijft ook een brief aan zijn grote broer. En op een dag staat Boris voor zijn deur, die zich voorstelt als Linus’ grote broer. Boris komt en gaat, en laat zijn sporen na. Hij vertelt verhalen. Fantastische verhalen, over de pingpongballenfabriek, over de wonderbaarlijke boom. Deze verhalen werden grafisch als aparte boeken in het geheel opgenomen. Linus’ moeder doolt als een schim door het huis. Er komt nooit meer dan een “hmm”uit haar mond. Tot zij op een dag in staat is Linus over Boris te vertellen.
Dit boek is werkelijk een fantastisch boek. Prachtig verhaal. Snijdend, maar nergens verdrietig. Nee, hoopgevend. En vooral: een erg mooie samenwerking van twee uitzonderlijke illustratoren: Pieter Gaudesaboos en Sabien Clement. Mooi hoe ze elkaar versterken, vergroten. Het moet geen sinecure geweest zijn om samen te werken. Twee talenten met een totaal andere stijl. Ze hebben hier het beste in elkaar naar boven gehaald. Dit boek is op alle fronten een absolute aanrader!

Bekroond met een Boekenwelp 2008, en Boekenpluim 2008, de Gouden Uil Jeugdliteratuur 2008.

 

Inge Umans
mei 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009