· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Copycat

 Reeks:

 

 Auteur:

 Laura Burgers, Simon Burgers

 Aantal blz.

 345

 Illustrator:

 (omslag) Annemieke Groenhuijzen

 ISBN:

 9789021669168

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2011

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 klonen, toekomst, experiment, avontuur

 Prijs: €

 17,95

 

 

Stefan verliest bij een stom ongeluk zijn voet. Geen ramp, want hij krijgt een nieuwe voet van zijn kloon. In zijn klas ontstaat een discussie over het voor en tegen van klonen. Stefan ontdekt dat één en ander niet klopt en gaat met enkele klasgenoten op onderzoek. Hij wil zijn kloon redden. Maar dat is niet eenvoudig. Het schiereiland waar het instituut voor klonen is gevestigd, is verboden gebied.

Het verhaal situeert zich in een hedendaagse Westerse maatschappij met dit verschil dat er een experimenteel instituut bestaat waar men met klonen werkt en waar heel wat geheimzinnigheid rond bestaat. Verder in het verhaal komen er toch enkele nieuwe technologieën aan bod die doen vermoeden dat we ons ergens in de nabije toekomst bevinden. Het is wel vreemd dat in die samenleving er eerder bijna ‘ouderwetse’ opvattingen zijn en er ook ‘hightech’ technologie in voorkomt.
Wat begint als een soort zoektocht naar ‘ethische rechtvaardigheid’ verloopt na een tijd naar een ontsnapping uit het land met onderweg een heleboel gevaren en bedreigingen. In het eerste deel wordt het verhaal afwisselend verteld vanuit het standpunt van Stefan en zijn vrienden en vanuit het standpunt van zijn kloon, Berk genaamd.
De verschillende personages zijn levensecht geschetst en het verhaal komt realistisch over. In ieder geval in het begin, want hoe verder het verhaal vordert hoe ongeloofwaardiger het wordt. Het groepje jongeren beleeft allerlei avonturen en loopt heel dikwijls gevaar. Maar op den duur lijkt het alsof de auteurs zoveel mogelijk gevaren op de weg van de jongeren leggen als ze maar kunnen bedenken. Naar het einde toe vinden er zelfs enkele wel erg toevallige ontmoetingen plaats en zijn er enkele bizarre gebeurtenissen die de geloofwaardigheid van het geheel geen goed doen. En dat is wel jammer voor een verhaal dat wel sterk begint.
Verhalen die een vergelijkbaar thema aansnijden zijn ‘De anderen’ en ‘In de val’ van Gemma Malley; ‘Boy 7’ van Mirjam Mous en voor een jongere leeftijd de trilogie van ‘Het geheime Benedict genootschap’ van Trent Stewart.
Een spannend verhaal dat heel vlot leest maar voor een deel overbodige gebeurtenissen bevat.

 

Pol Van Damme
augustus 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 september, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011