· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ninna Oh (+ CD)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bas Bogaerts, Eva Schampaert

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 Julie Tavernier

 ISBN:

 9789020989519

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uitÖ:

 

 Leeftijd:

 + 3

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Themaís:

 slaapliedjes, landen, reizen, culturen, dromen

 Prijs: Ä

 19,95

 

 

ďKent u nog een slaaplied en wilt u het zingen voor ons?Ē
Met die vraag legden Bas Bogaerts en Eva Schampaert op twee motoren zo'n 12.500 kilometer af rond de Middellandse Zee. Zij doorkruisten, gewapend met een opnametoestel en een camera, KroatiŽ, SyriŽ, Griekenland, MacedoniŽ, BosniŽ-Herzegovina, Turkije, ItaliŽ, Kosovo, Spanje en andere landen. Daar ontmoetten zij boeiende mensen die hen verwelkomden en vergastten op lekkernijen, maar vooral op een schat aan slaapliedjes.
Want het zingen van slaapliedjes is een verdwijnende traditie die zij willen bewaren en ontsluiten als muzikaal erfgoed. Dit totaalproject vindt u ook terug op '
Slaapkindjeslaap'.

Dit boek en de bijbehorende CD bundelt een selectie van de verzamelde slaapliedjes.
Per land hoort u telkens eerst een origineel opgenomen slaapliedje, waarna muzikanten van hier zich lieten inspireren voor een eigen(zinnige) bewerking ervan. Neeka, Sioen & the Calling up Soweto Backings, Kommil Foo, Gorki, Peter Vermeersch, Jan De Smet, Sarah Bettens en Tom Kestens, Spinvis en vele anderen, zij zijn allemaal van de partij.
De originele versies zijn aandoenlijk. Vaak ruw en ongepolijst, maar daardoor juist net zo fragiel. De bewerkingen baden in een sfeer van dromerige zaligheid en hemelse klanken. Soms was enkel de melodie bron voor inspiratie, soms ook de tekst of de sfeer. Deze verscheidenheid maakt dit project tot een geslaagde wereldse verzameling waarin grenzen vervagen.

Het boek zelf is mooi uitgegeven. Als een ruw fotoboek vol mooie herinneringen aan ontmoetingen en ervaringen. Per land lees je telkens de originele tekst van het lied met daaronder de vertaling. In een kleiner lettertype lees je een of enkele anekdotes die het avontuur van de makers verlevendigen en die je doen wegdromen naar verre reizen en vreemde culturen.
De bruinige tinten, mooie foto's en speelse collage-lay-out van Julie Tavernier maken van dit boek een hebbeding voor jong en oud.
Mogen we hopen op een vervolg? Want dit smaakt naar nog!
Vandaar een stevige aanrader. Niet alleen voor het slapengaan, maar even goed op elk moment van de dag om lekker weg te dromen naar verre einders.

 

Eric Vanthillo
juni 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 juni, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010