· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Duister

 Reeks:

 

 Auteur:

 David Almond

 Aantal blz.

 222

 Illustrator:

 Mads Greve (omslagfoto)

 ISBN:

 9789047700715

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Jorna

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Clay

 AVI:

 9

 Thema’s:

 magie, vriendschap, geheimen

 Prijs: €

 14,50

 

 

'Duister' is het minst wat je kan zeggen van dit verbijsterende verhaal dat zich afspeelt in het Ierse dorp Felling, een gewoon dorp waar het leven zijn gang gaat en waar protestanten en katholieken samenleven en soms met elkaar op de vuist gaan.
Davie, de ik-persoon, vertelt het verhaal en sluit het af met de geruststellende zin: “Het is een verhaal, meer niet.” Toch sleurt hij je mee in een spiraal van waanzin waaraan je niet ontkomt.
Alles begint met de komst van de bijzondere jongen Stephen Rose. Waar komt hij vandaan? Waarom trekt hij in bij Crazy Mary? Wat is waar en wat niet over zijn mysterieuze verleden? ...
Stephen blijkt over duistere machten te beschikken. Hij maakt wezens van klei en kan ze tot leven wekken. Davie raakt in zijn ban en samen werken ze een groots plan uit dat het ganse dorp in beroering brengt.

In korte hoofdstukken vertelt Almond met een stevig ritme dit waanzinnige verhaal. Bladzijde na bladzijde bouwt hij een flinke dosis spanning op, stevig crescendogewijs naar een onontkoombaar einde. De personages zijn herkenbaar en helder. Het zouden je buren kunnen zijn, wat het geheel nog gruwelijker maakt.
Zonder te moraliseren of een standpunt in te nemen, lanceert de auteur in dit verhaal tevens heel wat stof tot discussie over het leven en de maakbaarheid ervan, over goed en kwaad en over het goddelijke en de mensheid.
Kortom, een bijzonder boek dat je met verbijstering leest en dat je tot nadenken stemt over hoever je kan gaan met ingrijpen in het leven en de natuur.

 

Eric Vanthillo
februari 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 februari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009